VAE Kurulumu


VAE Nedir?


Türk Telekom IP Seviyesinde Veri Akışı Erişimi (IP VAE), xDSL/FTTx altyapısının, İSS firmalarına IP seviyesinde erişime açıldığı, belirlenen yerleşke veya yerleşkelere konumlandırılan ilgili ekipmanlar ile belirli bölgelere veya tüm Türkiye'ye hizmet verebildiği modeldir.

Responsive image




VAE Kurulumu & Modelleri


Türk Telekom VAE için iki model vardır.


Türk Telekom IP VAE Kurulumu;
     İSS tarafına IP Seviyesinde Veri Akışı Erişimi sağlanır. Tüm trafik LAC üzerinden PPP Session ile teslim edilir. Daha düşük Kurulum ve İşletme maliyetine sahiptir. Türk Telekom L2 Domaine Erişim temin etmez. Trafik 33 Noktada İSS tarafına teslim edilir.


Türk Telekom Ethernet VAE Kurulumu;
     İSS tarafına Ethernet Seviyesinde Veri Akışı Erişimi sağlanır. IPVAE Yöntemine İlaveten belirli servisler için TT abone tarafına L2 erişim temin eder. IPTV, SES gibi servisler ile katma değerli hizmet verebilir. Ethernet VAE TT tarafından implemente edilen Topolojinin doğası gereği kurulum ve İşletme maliyeti daha yüksek olan modeldir. Trafik 105(!) Noktada İSS tarafına teslim edilir.

Aşağıda Kurulum ve İşletme maliyetini hesapladığımız model Türk Telekom IP VAE modelidir.




MikroTik VAE Kurulumu & Yatırım Maliyeti


SysArts M.A ile Tasarlanan & Mİkrotik VAE Kurulumu yapılan Operatör Omurgalarında Maliyet, Güvenlik ve Performans tarafında büyük iyileştirmeler elde edilir.

SysArts Modüler Mimari ile (M.A) Packet LNS tarafına ulaştıktan sonra 150 mikrosaniye (0.15 ms) altında forward edilir. Jitter ve Latency için %50'nin üzerinde iyileştirme sağlar. Aynı noktada hizmet veren diğer alternatif VAE Operatörlerine oranla gecikme sürelerinde fark yaratabilirsiniz.(Gaming, Voip, Ping, Streaming vb)

100Gbps+ trafiği gerekli(!) DoS/DDoS saldırılarında sistem kaynaklarında hissedilebilir kayıp olmadan, droplayabilir,Tek PoP Noktasında 64.000 kullanıcıya kadar her abone için $0.6(ilk 3000 abone için $1 altında) donanım yatırım maliyetiyle Backbone Networklerin Tasarım ve Kurulumunu gerçekleştirir.

Örneğin 10.000 Aboneye hizmet veren M.A ile tasarladığımız Networklerde Abone Başı Backbone Donanım Maliyeti şöyledir;

0.6 * 10000 = $6000 (Abone tarafında kullanılacak ADSL, VDSL modemler dahil değildir!)

Responsive image


VAE Kurulumu & İşletme Maliyeti


BTK tarafından Yetkilendirilen İSS firmalarının, tek noktadan tüm Türkiye'ye Türk Telekom'un xDSL/FTTx altyapısını kullanarak hizmet verdiği model'de, 10.000 abone için işletme maliyeti yaklaşık olarak aşağıdaki gibi olacaktır.

Hesaplanan rakamlar hizmet verilecek hız profilleri, Port tipi, TTN sayısı, Network tasarımı, kuyruklama tipi, faydanılanan kampanyalar, ortalama Trafik, abone tipi gibi durumlarda değişiklik gösterebilir. Aşağıdaki maliyet hesabı, Türk Telekom VAE Operatörlerinin ortalaması baz alınarak hesaplanmıştır.Hesaplama yapılırken Türk Telekom tarafındaki güncel kampanyalar dahil edilmiştir.

İşletme maliyetleri SysArts M.A ile kurgulanan Networkler'de Barındırmanın iki önemli kalemi olan "Kaplanılan Alan", "Kurulu Güç" tasarrufu sağladığı için Türk Telekom Ortak Yerleşim Hizmeti, Data Center,ISS local barındırma gibi tüm modellerde işletme maliyetini doğrudan etkiler.

Abone başı Internet ihtiyacı ortalama 1.5Mbps, 1Mbps Birim Fiyatı 3.48TL * 1.5 =5.22TL (SGBI devrenin sonlandırıldığı nokta, İSS Yerleşkesi, Yurtdışı Çıkışı Olan TTN ve TTN Sayısına göre 1.15 - 1.20 oranında farklılık gösterebilir.) (S.G.B SSG Internet ≥ NN Tunnel)

Abonenin Herhangi bir il'den Türk Telekom VAE kurulumunun yapıldığı noktaya trafiğinin taşınması için kullanılan NN Tunnel ücreti = 0TL (SGBI Kampanyası)

Yalın VDSL2 35Mbps Port ücreti 41,73TL (Ortalama Port tipi olarak baz alınmıştır. 1 Nisan 2022 Sonrası zamlı port ücreti tarifesinden hesaplanmıştır.)

Port Transmisyon ücreti 19.5TL (abk 1.5Mbps, 1 Nisan 2022 Sonrası indirimsiz olacak fiyattan hesaplanmıştır.)

Abone başı ortalama maliyet şöyledir;
5,22 + 0 + 41,73 + 19,5 = 66.45TL * 10.000 abone (KDV ve ÖİV Her Operatör için mahsuplaşılıp kalan tutar ödeneceği için hesaplamaya dahil edilmemiştir. Internet + NN + Port + Transmisyon)

VAE FİBER İNTERNET SATIŞ DESTEK KAMPANYASI Abone başı birim maliyet hesaplarken dahil edilmemiştir. İlgili kampanyanın ortalama maliyeti düşüreceği aşikârdır.

Responsive image


VAE Kurulumu & İşletme Sürecinde Operatörler ile İşbirliğimiz


SysArts, VAE süreçlerinin tamamında Firma ile birlikte Projeyi tasarlar. RIPE, Türk Telekom tarafından Sunulan Panaller (xDSL, OYH, OLO vb), IP Adresi, CDN başvuru süreçleri ve temini dahil olmak üzere tüm konularda Danışmanlık hizmeti verir.

Firmanın Eğitim ihtiyaçlarını belirleyip, etkin eğitim için içeriği bu doğrultuda özelleştirir ve başarılı bir Eğitim modeli sunar.

SysArts kendi geliştirdiği Ağ Mimarisi olan M.A ile Türk Telekom VAE Networklerini Tasarlar ve Kurgular.

Ortak calisma yaptığı noktalarda CDN (Facebook, Instagram, Whatsapp, Netflix vb)paylaşımı, Failover Management için Internet devresi (Cross), Internet Exchange noktalarında Peering desteği verir.

Sürekli Geliştirme & Sürekli İyileştirme modeli ile birlikte uyguladığı tasarımları günceller.

2021 İtibariyle Türk Telekom VAE modeline artan talebin, 2022 itibariyle ivmelenerek devam ettiği görülmektedir. Düşük Yatırım ve İşletme Maliyet Modelinin Yanında Yüksek Performans SysArts tarafından geliştirilen hizmetler ile mümkündür. VAE dahil olmak üzere tüm Fikir ve Projelerinizi birlikte büyütebilirsiniz.

SysArts M.A ile Kurguladığımız Bazı Operatör Networkleri
   (100Gbps+)

Responsive image



VAE Kurulumu & Özet


Türk Telekom VAE, Türkiye'de mevcut xDSL/FTTx altyapısını kullanarak abonelere erişmek için yatırım maliyeti en düşük, en hızlı modelin ülkemizdeki adıdır.

Fakat Port transmisyon ücreti, Port tipine göre ücretlendirme (ADSL, VDSL vb), Hız profillerinde Türk Telekom tarafından belirlenen üst hız sınırları, paket tipleri nedeniyle hizmet seviyesinde farklılaşma ve rekabet yeterince sağlanamamakla birlikte, mevcutta sunulan, Kurulum ve İşletme maliyeti açısından en uygun modeldir.




Türk Telekom Sanal Ayrıştırılmış Yerel Erişim (SAYE)

BTK'nın en son COVID-19 Pandemi dönemi sebebiyle, COVID-19 sonrasına ötelediği (muhtemel) Sanal Ayrıştırılmış Yerel Erişim (SAYE) modelini tekrardan ele alması beklenmektedir.

SAYE kısaca, "YAPA modelinin iyi yanlarının VAE ile birleştirildiği, güncel tüketici ihtiyaçlarına daha fazla cevap verebilen, Avrupa'da uzun yıllardır uygulanan Virtual Unbundled Local Access (VULA) modelinin ülkemizdeki adıdır."

SAYE modelinin uygulanmaya başlaması ile birlikte ülkemizde Internete erişim doğrudan etkilenecektir. 7 Yıldır birçok sebeple ötelenmesi öncelikle tüketi için büyük bir kayıptır. SAYE Modeli hakkında daha detaylı bilgi için makalemizi okuyabilirsiniz .


Makale 3/26/2022 Tarihinde, 1 Nisan 2022 sonrası geçerli olacak olan güncel maliyetler tekrardan hesaplanarak revize edilmiştir.